BELLWALD

Bellwald ligt noordelijk van Brig hoog boven het Walliser Rhonetal op ongeveer 1560 m. en is daarmee de hoogstgelegen gemeente in Goms. Het op de zuidhelling gelegen dorp is pas sinds 1962 te bereiken via een bochtenrijke weg of sinds 1956 ook met een gondelbaan vanuit het treinstation Furgangen-Bellwald (sinds 1915) van de Mattenhorn Gotthard Bahn (MGB).

Het dorp Bellwald is vooral bergopwaarts richting het noordoosten gegroeid, waar zich ook het dalstation van de stoeltjeslift naar de Alp Richene of Richinen bevindt en is hier losjes met het dorp Ried samengegroeid. Aan de weg dalafwaarts naar het Fieschertal volgen nog de dorpjes Egga (Eggen) en Bodma (Bodmen). Zuidwestelijk onder Bellwald, net boven de Rhône, bevindt zich het gehucht Furgangen met het treinstation. Niet meer bewoond zijn de oostelijk gelegen oude nederzettingen Schlettren en Nesselschlucht; in de laatste staat nog een kapelletje. Het oord Mutti boven het dorp is door nieuwbouw inmiddels geheel met Bellwald samengegroeid.

Bellwald heeft een goed onderhouden, autovrije dorpskern met typische, zonverbrande Walliser huizen, stallen en smalle steegjes. Aan de zuidelijke rand van het dorp staat de in 1698 gebouwde Pfarrkirche zu den Sieben Freuden Mariens met een rijk barokinterieur. Daarnaast ligt het bergkerkhof met het ossuarium. Rondom de dorpskern zijn sinds de opening van de doorgaande weg veel Chalets en hotels gebouwd.

In de zomer komen er veel wandelaars naar Bellwald. De beide stoeltjesliften naar Richenen en Steibechriz ontsluiten een wandelgebied met kleine bergmeren met een goed uitzicht op het Waliser berglandschap tot aan de Matterhorn. Het hoogste uitzichtspunt is de Risihorn (2875 m boven zeeniveau). Vanuit Richenen op 2040 m bevindt zich een mountainbikeroute met 400 m hoogteverschil tot aan het dalstation van de stoeltjeslift. Bellwald (en Chalet Waldhoorn) ligt ook aan de geliefde Gommer Hohenweg, die van Fiesch langs Bellwald naar Munster in het Obergoms voert. In het dorp zelf bevinden zich enkele sport- en recreatievoorzieningen, zoals een voetbalveld, Minigolf- en tennisbanen, barbecueplaats, pumptrack en een speeltuin met een funpark voor skaters. Bellwald beschikt over meer dan 1200 vakantiewoningen en 4300 bedden.

In de winter gebruiken vooral skiërs en snowboarders het dorp voor hun vakantie. Het Bellwalder skigebied met een vierzits-stoeltjeslift en een nieuwe zeszits-stoeltjeslift loopt vanaf 1600 m tot aan 2550 m. Het skigebied bevat blauwe, rode en zwarte skipistes en beschikt ook over een zeer moderne installatie van sneeuwkanonnen.

In het dorp is een kleine supermarkte, een bakker, een sportwinkel, postkantoor en restaurants aanwezig.

Bij de pistes zijn ook twee moderne sportwinkels. Hier kunt alle wintersportmateriaal huren en kopen.