Het bergdorpje Bellwald is gelegen in het kanton Wallis, in het zuiden van Zwitserland

Het kanton Wallis beslaat het overgrote deel van het Rhonedal tussen het begin van de rivier bij de Rhonegletcher en het Meer van Geneve met alle zijdalen en bergen tot aan de waterscheiding en een klein gebiedje aan de zuidoostkant van de Simplonpas. De aangrenzende kantons zijn Vaud, Bern, Uri en Ticino en verder grenst Wallis aan Frankrijk en Italie.

Wallis wordt gekenmerkt door het Rhonedal. Het kanton bestaat voor het grootste deel uit hooggebergte: ten noorden van de Rhône liggen de Berner Alpen, met onder andere de bergenBietschhorn, Jungfrau en Mönch en de Aletschgletsjer en ten zuiden de Walliser of Penninische Alpen, met onder andere de Weisshorn, Matterhorn, Dom en de Monte Rosa. DeDufourspitze (4634 m) in het Monte Rosa-massief is de hoogste berg die (deels) op Zwitsers grondgebied ligt. De Dom (4545 m) is de hoogste berg die zich geheel in Zwitserland bevindt, de piramidevormige Weisshorn (4505 m) is zeker één van de mooiste bergen van de Alpen, en de Matterhorn (4478 m) zonder twijfel de bekendste. Onder de vele gletsjers spant deAletschgletsjer de kroon: met een lengte van 23 km. en een oppervlakte van 86 km² is het de grootste gletsjer van de Alpen.

Taal

Het kanton Wallis is tweetalig: de taalgrens tussen Frans (westelijk, Beneden- en Centraal-Wallis) en Duits (oostelijk, Boven-Wallis) bevindt zich tussen Sierre en Leuk. Deze grens is enigszins kunstmatig getrokken. Het vroeger tweetalige Siders / Sierre is nu volledig Franstalig geworden. Zelfs van de meer westelijk gelegen kantonnale hoofdplaats Sion (Duits: Sitten) heeft maar 70% het Frans als moedertaal. Toch is er geen sprake van multiculturaliteit. In Bellwald wordt duits gesproken.

Plaatsen en gebieden

Bekende plaatsen in Wallis zijn onder andere: Brig, Crans-Montana, Fiesch, Gletsch, Leuk, Leukerbad, Martigny, Saas-Fee, Sierre, Sion, Verbier, Visp, en Zermatt.

Goms is een district in het Zwitserse kanton Wallis en ligt aan het begin van het Rhonedal.