UA-131559733-1
U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Zwitserland 

(Duits: Die Schweiz, Frans: la Suisse, Italiaans: la Svizzera, Reto-Romaans: Svizra, Latijn: Helvetia), officieel de Zwitserse Bondsstaat is een land in het midden van Europa met als buren Duitsland in het noorden, Frankrijk in het westen, Italië in het zuiden, Oostenrijk en Liechtenstein in het oosten.

Zwitserland is een binnenstaat met een oppervlakte van 41.284 km² en ongeveer 8 miljoen inwoners. Bestuurlijk gezien is het een federale republiek bestaande uit 26 kantons. Zwitserland heeft officieel geen hoofdstad. Maar Bern vervult in de praktijk die rol en wordt ook officieel aangeduid als 'bondsstad'. Het is ook de plaats waar de bondsregering zetelt sinds het ontstaan van de federale staat. Zwitserland heeft een geschiedenis van neutraliteit: in 1815 werd door het Congres van Wenen de eeuwige neutraliteit van het land door de Europese grootmachten erkend. Het is geen lid van de Europese Unie, maar economisch wel sterk afhankelijk van de EU.

Volgens de overlevering is het Oude Eedgenootschap - een confederatie die de voorloper was van de huidige bondsstaat Zwitserland - ontstaan in de 13e eeuw uit de Bondsbrief van 1291, een overeenkomst tussen de drie "oerkantons". Hoewel het land daarmee een lange geschiedenis als zelfstandige staat heeft, is de Zwitserse cultuur sterk beïnvloed door die van buurlanden Duitsland, Frankrijk en Italië. DuitsFrans en Italiaans zijn alle drie officiële talen in Zwitserland, evenals het Reto-Romaans. De 'neutrale' naam van het land is de Latijnsebenaming Confœderatio Helvetica (CH).

Na verloop van tijd sloten ook andere kantons zich bij hen aan. De Zwitserse Confederatie bestond uit een bonte mengeling van staten, die al dan niet met hun vazalstaten (Wallis, bijvoorbeeld, was een vazalstaat van Bern) bij de confederatie hoorden.

Tijdens de Franse Revolutie wijzigde de structuur, en werd - na lang gepalaver tussen unitaristenfederalisten en confederalisten - de unitaire Helvetische Republiek afgekondigd. Deze was zo instabiel dat men in 1803 reeds terugkeerde naar een confederatie.

In 1848 werd na een kleine godsdienstoorlog (de laatste van in totaal vijf godsdienstoorlogen) tussen katholieken en protestanten (zie Sonderbund) de staat definitief omgevormd tot eenbondsstaat.

Tijdens de beide wereldoorlogen bleef Zwitserland neutraal.

Zwitserland is bij uitstek een Alpenland. De hoogste bergen liggen in het zuiden en oosten van het land. In het noordwesten ligt de Jura. Het noorden en het midden van het land zijn minder bergachtig en daardoor het dichtst bevolkt.

De grootste meren in Zwitserland zijn: het Bodenmeer en het Meer van Genève, maar deze beide meren worden gedeeld met andere landen. Het grootste geheel in Zwitserland liggende meer is het Meer van Neuchâtel. De voornaamste rivieren zijn de Rijn met zijn zijrivier de Aare, en verder de Rhône en de Inn, die alle in Zwitserland ontspringen. De meren hebben een belangrijke toeristische waarde. Jaarlijks bezoeken honderdduizenden mensen de meren. Behalve de grote meren, bestaan er ook nog kleinere meren, ook al zijn deze vaak nog groot. De bekendste zijn het Meer van ZürichVierwoudstrekenmeerMeer van ThunMeer van BrienzMeer Maggiore en het Meer van Lugano. De laatste twee genoemde wateren worden geografisch gedeeld met Italië. Het Vierwoudstrekenmeer is met haar 3 miljoen toeristen per jaar zelfs het drukst bezochte meer van Europa.

Klimaat[bewerken]

Er zijn diverse soorten klimaten in Zwitserland van een poolklimaat in het hooggebergte tot een mediterraan klimaat in Ticino. Over het algemeen is er een overgang van landklimaat naarzeeklimaat en in de hogere delen van de Alpen het hooggebergteklimaat.

Bevolkingsverloop van Zwitserland

Zwitserland is geen natiestaat, er bestaat geen 'Zwitserse etniciteit'. In plaats daarvan is Zwitserland een samenleving van in hoofdzaak vier inheemse etnische groepen:Zwitserduitsers (65%), Romandiërs (18%), Italiaans-Zwitsers (10%) en Reto-Romanen (1%).

In Zwitserland domineren de christelijke godsdiensten, hoewel de secularisatie zeker in de steden ver is voortgeschreden. Volgens de meest recente volkstelling (2000) was destijds 42% van de Zwitsers Rooms-katholiek, 40 % gereformeerd, 2,5 % is lid van een zogeheten Freikirche (Protestantse kerk zonder bijzondere band met de overheid), 4 % moslims, 1 % behoort tot een andere religie, 11% is niet aangesloten bij enige religie, en 4 % heeft geen opgave gedaan.

De in Bern zetelende volksvertegenwoordiging bestaat uit een grote en een kleine kamer: de nationale raad (200 leden) en de kantonsraad (2 leden per kanton). De 4 grootste partijen zijn deSVP/UDC (burgerlijken), CVP/PDC (christendemocraten), SP/PS (sociaaldemocraten) en de FDP/PRD/PLR (liberalen). Veel wetsvoorstellen worden via een referendum ter goedkeuring aan de bevolking voorgelegd. Deels omdat dit volgens de wet moet, deels omdat de bevolking dit kan verlangen.

De Zwitserse bondsregering (Bondsraad) bestaat uit 7 ministers afkomstig uit de 4 grootste partijen van het land. Het voorzitterschap rouleert op jaarlijkse basis; de voorzitter is tevens bondspresident (primus inter pares).

Zwitserland heeft een sterke traditie van politieke en militaire neutraliteit die wordt ondersteund door een sterke defensie. Het land heeft een neutrale positie gehouden gedurende twee wereldoorlogen en koos pas op 10 september 2002 voor een volledige stem in de Verenigde Naties.

Omwille van dit neutrale imago hebben vele internationale organisaties hun hoofdzetel in Zwitserland. Genève is de thuishaven van het Rode Kruis, de Wereldhandelsorganisatie, de WereldgezondheidsorganisatieUNAIDS, het CERN, deInternationale Arbeidsorganisatie, de Hoge commissaris voor de vluchtelingen en van enkele andere afdelingen van de Verenigde Naties. In Gland bevindt zich het hoofdkwartier van de International Union for the Conservation of Nature. InLausanne bevinden zich onder andere het Internationaal Olympisch Comité, het Hof van Arbitrage voor Sport, de Internationale Schaatsunie en de Fédération Equestre Internationale, in Bern de UEFA, in Zürich de FIFA en in Aigle deInternationale Wielerunie.

Het land kwam in de negentiger jaren van de 20e eeuw negatief in het nieuws door conflicten over op Zwitserse banken gestalde tegoeden van met name Duitse Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi's waren vermoord. Uiteindelijk betaalde Zwitserland daartoe onder druk een hoog bedrag aan Joodse organisaties.

In Zwitserland is actieve euthanasie, net als in Nederland en België, legaal. Het is ook het enige land ter wereld waar mensen naar toe kunnen om legaal hulp bij zelfdoding te krijgen. De belangrijkste organisaties die zich daarmee bezighouden zijn de vereniging Dignitas[9][10] en vereniging Exit.

Het landsbestuur is zeer decentraal geregeld, met een grote mate van autonomie voor de gemeenten en de kantons. Het land telt officieel 26 kantons, waarvan 6 op historische gronden bestaan als halfkanton (dat wil zeggen met een gehalveerde stem in de Kantonsraad).

Op het laagste bestuurlijke niveau staat in Zwitserland de gemeente, waarvan er circa 2500 zijn in Zwitserland.

Zwitserland heeft een moderne economie. Zwaartepunten liggen bij de financiële dienstverlening, de chemische en farmaceutische industrie, de fabricage van machines en precisie-instrumenten, de levensmiddelenindustrie en het toerisme. Het land geldt als een aantrekkelijke vestigingsplaats voor buitenlandse ondernemingen, vanwege de hoge levenskwaliteit, het stabiele politieke klimaat en de relatief lage belastingen. Corruptie, diefstal en misdaad komen zeer weinig voor in Zwitserland.

Het zomertoerisme bestaande uit onder andere wandelaars, motorrijders en bergbeklimmers en vooral de wintersport naar de vele skigebieden zijn belangrijke sectoren in de ZwitserseAlpen.

De keuken van Zwitserland kent vele facetten. Hoewel sommige gerechten zoals fondueraclette of rösti door het hele land bekend zijn, heeft elke regio zijn eigen gastronomie op basis van de verschillen in klimaat en talen. De traditionele Zwitserse keuken maakt gebruik van ingrediënten vergelijkbaar met die in andere Europese landen, maar ook unieke zuivelproducten, zoals gruyère of emmentaler, geproduceerd in de valleien Gruyères en Emmental. Het aantal fine-dining inrichtingen is hoog, vooral in het westen van Zwitserland.

Chocolade wordt gemaakt in Zwitserland sinds de 18e eeuw, maar de Zwitserse chocolade verkreeg zijn reputatie pas aan het eind van de 19e eeuw met de uitvinding van de moderne technieken, zoals het concheren en het temperen, die zorgde voor producten van een hoog kwaliteitsniveau. Een andere doorbraak was de uitvinding van melkchocolade in 1875 door Daniel Peter. De Zwitsers zijn de grootste consumenten van chocolade.

De populairste alcoholische drank in Zwitserland is wijn. In Zwitserland wordt een opmerkelijke verscheidenheid aan druivensoorten geteeld, mogelijk gemaakt door de grote variatie aan terroirs, met hun specifieke combinatie van bodem, lucht, hoogte en licht. Zwitserse wijn wordt voornamelijk geproduceerd in WallisVaud (Lavaux), Genève en Ticino, waarbij het merendeel witte wijnen is. Wijngaarden komen voor in Zwitserland sinds de Romeinse tijd, al zijn er sporen te vinden van een oudere oorsprong. De meest voorkomende soorten zijn de chasselas (de zogenaamde fendant in Wallis) en pinot noir. De merlot is de belangrijkste variëteit geproduceerd in Ticino.

Populaire sporten in Zwitserland zijn de volgende wintersporten zoals skiën, ijshockey, langlaufenrodelenschansspringen en curling. Ook voetbal is in Zwitserland een veelbeoefende sport. Nationale sporten zijn schwingen, steenstoten, enhornussen.Alle prijzen zijn op basis van 2 personen. Inclusief verbruik, schoonmaak, beddengoed, badlinnen, keukenlinnen, internet / WIFI, satelliet TV. en toeristenbelasting. Extra personen: €50,- pp / week. Het chalet is standaard voor 6 personen geschikt, maar kan door 8 personen gehuurd worden. Voorzieningen zijn daarvoor aanwezig. Indien er meerdere weken achter elkaar worden gehuurd geldt voor iedere extra week een korting van 50,--

 

 

39 2020 19/09/20 26/09/20 € 650.00  
40 2020 26/09/20 3/10/20 € 650.00  
41 2020 3/10/20 10/10/20 € 650.00  
42 2020 10/10/20 17/10/20 € 650.00  
43 2020 17/10/20 24/10/20 € 500.00  
44 2020 24/10/20 31/10/20 € 500.00  
45 2020 31/10/20 7/11/20 € 500.00  
46 2020 7/11/20 14/11/20 € 500.00  
47 2020 14/11/20 21/11/20 € 500.00  
48 2020 21/11/20 28/11/20 € 500.00  
49 2020 28/11/20 5/12/20 € 500.00  
50 2020 5/12/20 12/12/20 € 500.00  
51 2020 12/12/20 19/12/20 € 500.00  
52 2020 19/12/20 26/12/20 € 1,250.00  
53 2020 26/12/20 2/01/21 € 1,250.00  
1 2021 2/01/21 9/01/21 € 750.00  
2 2021 9/01/21 16/01/21 € 750.00  
3 2021 16/01/21 23/01/21 € 750.00  
4 2021 23/01/21 30/01/21 € 1,100.00  
5 2021 30/01/21 6/02/21 € 1,100.00 verhuurd
6 2021 6/02/21 13/02/21 € 1,100.00 aanvraag
7 2021 13/02/21 20/02/21 € 1,100.00 verhuurd
8 2021 20/02/21 27/02/21 € 1,100.00 verhuurd
9 2021 27/02/21 6/03/21 € 1,100.00 aanvraag
10 2021 6/03/21 13/03/21 € 750.00  
11 2021 13/03/21 20/03/21 € 750.00  
12 2021 20/03/21 27/03/21 € 750.00  
13 2021 27/03/21 3/04/21 € 650.00  
14 2021 3/04/21 10/04/21 € 650.00  
15 2021 10/04/21 17/04/21 € 650.00  
16 2021 17/04/21 24/04/21 € 525.00  
17 2021 24/04/21 1/05/21 € 525.00  
18 2021 1/05/21 8/05/21 € 525.00  
19 2021 8/05/21 15/05/21 € 525.00  
20 2021 15/05/21 22/05/21 € 525.00  
21 2021 22/05/21 29/05/21 € 525.00  
22 2021 29/05/21 5/06/21 € 525.00  
23 2021 5/06/21 12/06/21 € 650.00  
24 2021 12/06/21 19/06/21 € 650.00  
25 2021 19/06/21 26/06/21 € 650.00  
26 2021 26/06/21 3/07/21 € 650.00  
27 2021 3/07/21 10/07/21 € 650.00  
28 2021 10/07/21 17/07/21 € 775.00  
29 2021 17/07/21 24/07/21 € 775.00  
30 2021 24/07/21 31/07/21 € 775.00  
31 2021 31/07/21 7/08/21 € 775.00  
32 2021 7/08/21 14/08/21 € 775.00  
33 2021 14/08/21 21/08/21 € 775.00  
34 2021 21/08/21 28/08/21 € 775.00  
35 2021 28/08/21 4/09/21 € 775.00  
36 2021 4/09/21 11/09/21 € 650.00  
37 2021 11/09/21 18/09/21 € 650.00  
38 2021 18/09/21 25/09/21 € 650.00  
39 2021 25/09/21 2/10/21 € 650.00  
40 2021 2/10/21 9/10/21 € 650.00  
41 2021 9/10/21 16/10/21 € 650.00  
42 2021 16/10/21 23/10/21 € 500.00  
43 2021 23/10/21 30/10/21 € 500.00  
44 2021 30/10/21 6/11/21 € 500.00  
45 2021 6/11/21 13/11/21 € 500.00  
46 2021 13/11/21 20/11/21 € 500.00  
47 2021 20/11/21 27/11/21 € 500.00  
48 2021 27/11/21 4/12/21 € 500.00  
49 2021 4/12/21 11/12/21 € 500.00  
50 2021 11/12/21 18/12/21 € 500.00  
51 2021 18/12/21 25/12/21 € 1250.00 verhuurd

 Vraag naar de mogelijkheden voor speciale prijzen!!

Bijgewerkt 03-10-2020